نوشته شده توسط : آهن پرایس

 ترس از پیروزی ترامپ و همچنین ترس از تشدید جنگ در خاورمیانه از مهمترین علل نوسانات بازارهای مالی و کالایی در ایران و جهان به ویژه در روزهای اخیر است، مضاف بر این احتمال قطعی گاز نیز به نوسانات بازار آهن دامن زده است...

آهن پرایس: همسو با تشدید نوسانات نرخ دلار شاهد افزایش قیمت روز آهن آلات بودیم اما در پایان هفته گذشته کمی بازار آرام گرفت، به طوری که نرخ دلار وارد کانال 68 تومان شد و قیمت آهن آلات نیز عمدتا ثابت اعلام شدند.

براساس گزارش‌ها بازار میلگرد آجدار در اکثر مبادی فروش از پایان هفته گذشته تا امروز روند نسبتا ثابتی داشتند اما در روزهای منتهی به آخر هفته به لحاظ آماری حدود ۱۰ درصد از مبادی فروش میلگرد تولیدی خود را با افزایش قیمتی حول کیلویی ۱۰۰ تا ۵۰۰ تومان عرضه کردند. کف قیمت روز میلگرد آجدار بازار در برخی مبادی فروش در محدوده 28.500 تا 29000 هزار تومان اعلام می‌شود.

به عقیده برخی کارشناسان این افزایش قیمت‌ها بیشتر به محدودیت‌های گازی و خروجی قطره‌چکانی برخی از شرکت‌ها مرتبط است؛ اما طبق روال همیشگی هنگام افزایش قیمت‌ها؛ تقاضا به‌ویژه تقاضای سرمایه‌ای متوقف می‌شود و خریدار امید دارد با فروکش این روند افزایشی در سطوح پایین‌تر آهن آلات مورد نیاز خود را خریداری کند.

در دو هفته گذشته به دلیل سرد شدن هوا در برخی از نقاط کشور و پیشواز بازار از اعمال محدودیت و سهمیه‌بندی گاز مصرفی برخی از کارخانجات فولادساز کشور به ویژه تولیدکنندگان آهن اسفنجی؛ هجوم تقاضا و افزایش قیمت آهن اسفنجی در بورس کالا را به دنبال داشته است.

از همین رو بازارساز خرید آهن اسفنجی برای تجار را در عرضه امروز این محصول ممنوع کرد و فقط کارخانجات (بهین یاب) را مجاز به خرید آهن اسفنجی دانست. در رابطه با معاملات آهن اسفنجی در بورس امروز باید گفت معاملات این محصول امروز عمدتا از حول ۱۳۴۰۰ تا ۱۳۵۰۰ در کف تا حول ۱۴۰۰۰ الی ۱۴۱۰۰ تومان در سقف درحال انجام است که 4.3 درصد نسبت به هفته گذشته افزایش داشته است.

صنعت فولاد در انتظار رونق صادرات با اصلاحات ارزی

به گزارش آهن پرایس  صنعت فولاد کشور که در نیمه نخست سال با کاهش چشمگیر صادرات مواجه شده بود، اکنون چشم به اصلاحات ارزی و احیای شورای عالی صادرات دوخته است. فعالان این صنعت، دلایل اصلی کاهش صادرات را قوانین پیچیده و متناقض ارزی و اختلاف فاحش نرخ ارز نیمایی و آزاد می‌دانند.

تلاش برای همسو شدن سیاست‌های ارزی و تجاری

وزیر صنعت، معدن و تجارت با تأکید بر اهمیت هماهنگی سیاست‌های ارزی و تجاری، از تلاش برای کاهش فاصله نرخ ارز نیمایی و آزاد خبر داد. به گفته وی، جلسات متعددی با بانک مرکزی برگزار شده و هدف این است که ارز صادراتی به نرخ واقعی به صادرکنندگان بازگردانده شود. این اقدام می‌تواند انگیزه صادرکنندگان فولاد را برای افزایش صادرات تقویت کند.

احیای شورای عالی صادرات، کلید حل مشکلات

احیای شورای عالی صادرات یکی دیگر از اقدامات مهمی است که دولت در دستور کار دارد. این شورا با ایجاد یک فرماندهی واحد در حوزه صادرات، می‌تواند به رفع مشکلات موجود و تسهیل روند صادرات کمک کند. فعالان اقتصادی امیدوارند با احیای این شورا، قوانین پیچیده و متناقض موجود ساده‌سازی شده و محیط کسب‌وکار برای صادرکنندگان بهبود یابد.

صنعت فولاد، موتور محرک اقتصاد

صنعت فولاد با سهم قابل توجه در تولید ناخالص داخلی و اشتغال‌زایی، یکی از صنایع کلیدی کشور محسوب می‌شود. افزایش صادرات فولاد می‌تواند ارزآوری قابل توجهی برای کشور به همراه داشته باشد و به رشد اقتصادی کمک کند.

به نظر می‌رسد دولت با اصلاحات ارزی و احیای شورای عالی صادرات، گام‌های مهمی برای حمایت از صنعت فولاد و افزایش صادرات برداشته است. با این حال، موفقیت این اقدامات به اجرای دقیق و سریع آنها و همچنین همکاری همه دستگاه‌های دولتی بستگی دارد. فعالان اقتصادی امیدوارند با رفع موانع موجود، صنعت فولاد بتواند به جایگاه واقعی خود در اقتصاد کشور دست یابد.

در نهایت این روزها بازار آهن و فولاد کشور به دلایل متعددی متوقف شده و معاملات چندانی صورت نمی‌گیرد. از جمله این عوامل می‌توان به انتخابات آمریکا در 15 آبان ماه و احتمال پاسخ ایران به حمله اسرائیل اشاره کرد.

چند نکته درباره انتخابات آمریکا

انتخابات ریاست جمهوری پیش رو یکی از مهترین انتخابات آمریکاست که براساس نظرسنجی‌ها ترامپ و کاملا هریس از شانس نسبتا یکسانی برخوردارند و نمی‌توان پیش‌بینی قطعی از نتایج آن داشت.

طبق برخی گزارش‌ها و شنیده‌ها در روزهای اخیر با تشدید جنگ بین حماس و اسرائیل، طرفداران حماس میل بیشتری برای انتخاب هریس دارند و افرادی مانند ایلان ماسک و پوتین روی ترامپ سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

از سوی دیگر طبق نظرسنجی‌های برخی مؤسسات معتبر دنیا مانند نیویورک تایمز، بلومبرگ و اکونومیست، کاملا هریس آرای بیشتری به خود اختصاص داده است.

با این اوصاف نمی‌توان حتی با اتکا به بازارهای مالی پیش بینی درست و دقیقی ارائه داد، زیرا بازارهای مالی نیز سیگنال خاصی نمی‌دهند و با هر خبر شاهد نوسان در قیمت دلار و طلا، نفت و ... هستیم.

به طور کلی می‌توان گفت بیش از هر زمان دیگری غالب بازارهای مالی و کالایی منتظر نتایج انتخابات آمریکا هستند که بازار آهن و فولاد ایران نیز از این امر مستثنا نیست.

نویسنده: سمیرا افشار



:: برچسب‌ها: قیمت روز میلگرد آجدار +قیمت روز آهن آلات ,
:: بازدید از این مطلب : 2
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 13 آبان 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : آهن پرایس

 

با وجود تنش‌های اخیر و افزایش نرخ ارز، بازار آهن و فولاد در نخستین روز هفته، پیرو نرخ دلار به سمت اصلاح قیمت حرکت کرد. افزایش تقاضای بورسی برای آهن اسفنجی در مقابل کاهش نسبی قیمت سایر محصولات فولادی، تصویری متناقض از وضعیت این بازار ارائه می‌دهد. کارشناسان معتقدند که این نوسانات ناشی از ترکیبی از عوامل مختلف از جمله نگرانی‌ها درباره تأمین انرژی و انتظارات تورمی است...

آهن پرایس: نخستین روز هفته در بازار آهن و فولاد با اصلاح نسبی قیمت آهن آلات در اکثر حوزه‌ها همراه بود. در واقع افزایش قیمت آهن و میلگرد که ناشی از فشار روانی اخبار جنگ و افزایش قیمت دلار بود، روز گذشته پس از وقوع حمله شاهد شکستن حباب‌ها و کاهش 200 تا 800 تومانی قیمت‌ آهن آلات پیرو نرخ دلار و سایر بازارهای مالی بودیم.

قیمت دلار نیز که تا مرز 70 هزار تومان افزایش یافته بود از ابتدای روز شنبه تا کانال 65 هزار تومان عقب‌نشینی کرد البته این در حالی است که انتظار می‌رفت با وقوع حمله اسرائیل به ایران قیمت‌ها افزایش چشمگیری داشته باشد.

در همین راستا قیمت میلگرد امروز در بازار بین 50 تا 600 تومان عقب‌نشینی کرد و برخی نیز قیمت‌ها را ثابت نگه داشتند.

به عنوان مثال قیمت روز میلگرد نیشابور 29.600 تومان اعلام شد و قیمت روز میلگرد میانه 28.900 توامن برآورد شد. قیمت هر کیلو میلگرد ابرکوه نیز در سایزهای موجود 28.300 تومان بود.

قیمت انواع ورق آهن نیز اصلا جزئی داشت به این صورت که قیمت روز ورق سیاه عمدتا ثابت اعلام شد و چند کارخانه‌ها حدود 100 تا هزار تومان افزایش قیمت داشتند، قیمت روز ورق گالوانیزه، قیمت ورق شیروانی و قیمت ورق روغنی در کلیه شرکت‌ها ثابت اعلام شد.

قیمت روز پروفیل ساختمانی و صنعتی، مبلی و انواع پروفیل آهنی نیز ثابت اعلام شد، قیمت روز نبشی، قیمت ناودانی ایرانی و اروپایی هم در برخی کارخانه‌ها ثابت بود و چند کارخانه هم کماکان افزایشی بودند.

ثبت قیمت جدید برای آهن اسفنجی

گزارش‌ها از معاملات بورس کالا نیز حاکی است با کاهش دما در برخی از نقاط کشور و افزایش مصرف گاز خانگی و احتمال اعمال محدودیت مصرف گاز از آذرماه است، پس از مدتها استقبال تقاضای بورسی از عرضه های آهن اسفنجی قابل ملاحظه بود و رقابت بالایی برای خرید آهن اسفنجی در اکثر عرضه‌ها مشاهده شد.

به این صورت که برای 189 هزار تن آهن اسفنجی عرضه شده تقاضای 2 برابری ثبت شد و حدود 83 درصد نیز کل محصول نیز به فروشرسید. قیمت هر کیلو از این محصول 13 هزار و 373 تومان برآورد شد که گویای افزایش 4.2 درصدی نرخ این محصول نسبت به آخرین عرضه است.

قیمت ثبت شده برای آهن اسفنجی در بورس کالای دیروز بالاترین نرخ این محصول از ابتدی امسال است، البته این در وضعیتی است که قیمت روز میلگرد و آهن آلات و قیمت‌ها در بازارهای مالی روند رو به اصلاح داشتند. برخی معتقدند این افزایش قیمت ممکن است ناشی از احتمال قطعی گاز و ترس از چالش تأمین مواد اولیه باشد.

به هر جهت با همه نوساناتی که بازار آهن در چند هفته اخیر تجربه کرده است، وضعیت تقاضا تغییری نکرده و همچنان در رکود به سر می‌برد؛ به عبارتی دیگر حتی وضعیت جنگی نیز تأثیری بر تقاضای آهن آۀات نداشت.

در همین زمینه حمیدرضا رستگار رئیس اتحادیه آهن و فولاد تهران در گفت‌وگویی در رابطه با تأثیر جنگ بر بازار آهن‌آلات و زیرساخت‌های کشور اظهار کرد جنگ ممکت است نوسانات شدیدی در قیمت‌ آهن آلات ایجاد کرده و بر تولید کارخانه‌ها نیز تأثیر بگذارد.

در ادامه می‌توانید این خبر را نیز مطالعه کنید: شکستن حباب قیمتها با موشکهای اسرائیل

رستگار دلایل این نوسانات را افزایش تقاضا برای برخی کالاها و کاهش آن برای برخی دیگر و مشکلات ناشی از تأمین انرژی مانند گاز، تلقی کرد. وی تأکید کرده است که نوسانات شدید قیمت دلار نیز بر واردات کالاها و در نتیجه بر قیمت آهن‌ آلات تأثیرگذار است. رستگار در پایان بر اهمیت ثبات قیمت‌ها و ضرورت حذف دلار از جریان موضوعات داخلی برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور تأکید کرده است.

نویسنده: سمیرا افشار



:: برچسب‌ها: قیمت ورق شیروانی , قیمت روز آهن آلات , قیمت روز نبشی , قیمت روز میلگرد , قیمت روز میلگرد نیشابور ,
:: بازدید از این مطلب : 10
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 7 آبان 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : آهن پرایس

 در هفته‌های اخیر، بازار آهن‌آلات ایران تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله تحولات سیاسی و نظامی منطقه، نوسانات نرخ ارز و تغییرات عرضه و تقاضا، نوسانات شدیدی را تجربه کرده است اما از ابتدای صبح امروز پس از حمله اسرائیل به ایران حباب قیمتها در بازار آهن‌آلات و بازارهای مالی شکسته شد و شاهد عقب نشینی نرخ ارز و آهن آلات هستیم...

آهن پرایس: در پایان هفته اخیر شاهد تداوم روند افزایشی نرخ دلار بودیم که در همین راستا قیمت آهن آلات نیز ناشی از هیجانات التهابی نرخ دلار، افزایش قابل ملاحظه‌ای را تجربه کردند.

به این صورت که قیمت روز قوطی آهن و انواع مختلف پروفیل مبلی، در و پنجره و قیمت ورق آهن، قیمت ورق گالوانیزه و انواع ورق سرد و گرم افزایش چشمگیری داشتند که در هر  کیلو حدود ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ تومان برآورد شد.

گفتنی است قیمت روز قوطی آهن تولید شده از ورق ضخامت ۲ میلیمتر مبارکه در پایان هفته بالای کیلویی ۳۹ هزار تومان شنیده شد که بیانگر افزایش 2 هزار تومانی این محصول نسبت به اوایل هفته است.

در خصوص قیمت میلگرد آجدار نیز باید گفت در چند روز پایانی هفته قیمت هر کیلو میلگرد رقمی حول و حوش کیلویی ۴۰۰ تا ۷۰۰ تومان افزایش داشت. در رابطه با قیمت میلگرد در بازار کشور باید گفت با در نظر گرفتن شمش ۲۵۳۰۰تا ۲۵۵۰۰ تومانی و همچنین با احتساب هزینه حمل و نقل و هزینه تولید و حداقل ۱۱درصد سود نورد کف قیمت واقعی میلگرد ۲۸۵۰۰ تومان خواهد بود.

اما بازار تیر آهن تقریبا روند ثابتی داشت و در واقع کمترین افزایش قیمت در روزهای اخیر، سایزهای پرمصرف (۱۴ تا ۲۰)  قیمت تیرآهن ذوب آهن اصفهان است که طی این چند روز گذشته حداکثر افزایش حول کیلویی ۱۰۰ تا ۲۰۰ تومان بوده است؛ همچنین طبق برخی شنیده‌ها قیمت روز ناودانی و نبشی نیز در هر کیلو حدود ۲۰۰۰ تا ۲۳۰۰ تومان در چند روز اخیر افزایش داشت.

تب التهاب در بازار ارز و تاثیر آن بر بازار آهن

آنطور که از شواهد و قراین برمی‌آید هر نوسان افزایشی که مشاهده می‌شود به افزایش اخیر نرخ ارز و اتصال بازارهای فعالان در حوزه صادرات به نرخ ارز حاصل از صادرات مربوط است.

 در بازار فولاد برخلاف وضعیت معاملات منطقی و فارغ از التهاب در بورس کالا و ضعف تقاضای واقعی نقدی در این بازار؛ قیمت آهن آلات در بازار آزاد و قیمت آهن آنلاین در برخی مبادی پرسروصدا افزایش چشمگیری یافت؛ اما تقاضای مصرفی در بازار داخلی روی این قیمت‌ها اثر چندانی نداشته است.

از مؤلفه‌های متعددی که وضعیت فعلی بازار را رقم زده است می‌توان به چند پارامتر اشاره کرد؛ نخستین عامل همانطور که اشاره شد تاثیر نوسانات نرخ دلار بر روند بازار آهن و فولاد است. افزایش نزدیک به 9 هزار تومانی قیمت هر دلار آمریکا و قرار گرفتن در مرز 70 هزار تومان، به نوسان حدود هزار تومانی در حوزه میلگرد و همچنین و 1500 تا 2000 تومانی قیمت روز ورق آهن منجر شد.

پارامتر بعدی قطعی گاز فولادسازان است که البته هنوز اجرایی نشده و احتمالا با ورود به آذر ماه شاهد اعمال محدودیت‌های گازی خواهیم بود با این اوصاف به نظر می‌رسد بعد از ماه آذر قیمت میلگرد اعداد بالاتری را لمس کند.

البته باید این نکته را در نظر داشت که افزایش قیمت آهن آلات ناشی از افزایش هزینه‌های تولید خواهد بود و رکود عمیق تقاضا که بر بازار داخلی حکمفرما است اثر چندانی بر روند قیمت‌ها نخواهد داشت.

همچنین چالش بعدی که در بازار آهن داخلی مشهود است مشکل کمبود برخی سایزهای کارخانه‌های فولادی است که از عدم تامین مالی درست و کمبود تقاضای مؤثر نشأت می‌گیرد و بدیهی است که تنوع سایز نیاز به پول و بازار مناسب دارد که در حال حاضر بازار داخلی ایران از این نظر در چالش است.

از طرفی دیگر برخی نوردکاران بزرگ کشور همچنان صادرات دارند و بخشی از این کمبود سایزی که در بازار مشاهده می‌شود به همین دلیل است، البته وضع تعرفه روی مقاطع فولادی و کاهش صادرات، بیشتر به افزایش صادرات شمش منجر شد و به نظر می‌رسد افزایش نرخ دلار به رونق صادرات کلیه محصولات فولادی منجر شود، اما با این حال بازار داخلی همچنان در خواب و رکود است.

در ادامه می‌توانید این خبر را نیز مطالعه کنید: موتور افزایش قیمت آهن روشن شد

با این اوصاف تمامی نوسانات التهاباتی در یک ماه اخیر عمدتا از اخبار سیاسی و نظامی و تأثیرات روانی آن بر بازار بود و با حمله اسرائیل در بامداد روز شنبه، از صبح امروز(شنبه) شاهد شکستن حباب مثبت قیمت آهن آلات و قیمت‌ها در بازارهای مالی هستیم و آنطور که از روند قیمت‌ها برمی‌آید هیجانات کم خواهد شد و بازارها رو به آرامش خواهند رفت.

از ابتدای صبح تاکنون نرخ دلار از کانال 69 هزار تومان تا کانال 66 هزار تومان عقب‌نشینی داشته و انتظار می‌رود کاهش محسوس نرخ دلار در بازار فیزیکی ادامه داشته باشد و به تبع آهن کاهش قیمت آهن آلات را نیز پیش رو داشته باشیم.

نویسنده: سمیرا افشار



:: برچسب‌ها: قیمت روز قوطی آهن , قیمت میلگرد , قیمت تیرآهن ذوب آهن اصفهان , قیمت روز ناودانی ,
:: بازدید از این مطلب : 10
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 6 آبان 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : آهن پرایس

سال‌هاست بحث آزادسازی واردات خودروهای خارجی نقل محافل روزمره ایرانیان و یکی از موضوعات مورد علاقه رسانه‌های کشور است. درباره اینکه این قانون خوب است یا نه و اگر اجرایی شود چه نتایجی در پی خواهد داشت، کارشناسان اقتصادی بسیار سخن گفته‌اند، اما اکنون پرسش این است که تأثیر واردات خودرو بر بازار ورق آهن در صنعت فولاد ایران چیست؟ این مسئله را در این یادداشت بررسی خواهیم کرد...

وقتی بحث آزادسازی واردات خودرو می‌شود، عموم مردم با قوت طرفدار آزادسازی هستند و برخی مدیران دولتی و خودروسازان مخالف آن. استدلال مردم این است که واردات خودرو بدون عوارض گمرکی نجومی، باعث می‌شود بتوانیم خودروهای باکیفیت روز دنیا را با قیمت‌های معقول و جهانی بخریم و استفاده کنیم. از طرف دیگر، خودروسازان و مدیران دولتی معتقدند آزادسازی واردات خودرو باعث تعطیلی شرکت‌های بزرگ خودروسازی کشور و صنایع مربوط به آن می‌شود و فرصت‌های شغلی فراوانی را از بین می‌برد. 

در این بین فعالان عرصه آهن و تولیدکنندگان ورق خودرو با این پرسش روبه‌رو هستند که نهایتاً تأثیر واردات خودرو بر بازار آهن و ورق آهن چطور خواهد بود؟ آیا با ورود شرکت‌های بزرگ و برندهای خودرویی روز دنیا به ایران، کارخانه‌های تولید ورق آهن هم به ورطه تعطیلی کشیده می‌شوند؟

پاسخ به این پرسش ما را واداشت در این یادداشت در آهن پرایس، این موضوع را از ابعاد مختلف بررسی کنیم و احتمالات مختلف را زیر ذره‌بین ببریم. 

آزادسازی واردات خودرو در چه شرایطی رخ می‌دهد؟

قبل از اینکه بخواهیم توضیح دهیم تأثیر واردات خودرو بر بازار آهن آلات و وروق‌های خودرویی مثل ورق‌ گالوانیزه چیست باید ابتدا به این نکته بپردازیم که اصلاً در چه شرایطی ممکن است آزادسازی واردات خودرو رخ دهد. طبیعی است مدیرانی که سال‌های دراز بر تخت مدیریت تکیه زده‌اند و همواره مخالف این طرح بوده‌اند، یک‌شبه تغییر عقیده نمی‌دهند و تصمیم خود را تغییر نخواهند داد، پس چه شرایطی ممکن است پیش بیاید که آزادسازی واردات خودرو انجام شود؟

بدون اینکه بخواهم توضیحات را دامنه‌دار و طولانی کنیم باید بگوییم تنها زمانی ممکن است مدیران به این مسئله تن دهند که بدانند شرایط بازار به‌گونه‌ای پیش می‌رود که خودروسازان داخلی متضرر نمی‌شوند یا تصمیمات از بخش‌های بالادستی و با ارزیابی کلی شرایط به مدیران میانی تحمیل شود. 

این شرایط نیز هیچگاه حاصل نخواهد شد مگر اینکه تغییر جدی در سیاست‌های اقتصاد ایران در رابطه با جهان رخ دهد. به‌زبان ساده، اگر ایران عزم خود را برای خروج از انزوای اقتصادی و تحریم جزم کند و شرایط بین‌المللی نیز با این تصمیم همراه باشد و سنگ‌اندازی‌های خارجی، مانع از ادامه مسیر نشوند، سلسله اتفاقات بزرگی رخ خواهد داد که یکی از آن‌ها آزادسازی واردات خودروهای خارجی خواهد بود. در غیر این صورت، بعید است به هیچ دلیل دیگری، مدیران و صاحبان صنایع نیمه‌دولتی مثل خودروسازان و صنایع سنگین دولتی وابسته به آن مثل فولاد اصفهان، تصمیم به چنین کاری بگیرند. 

پس به‌طور خلاصه، تنها در یک حالت امکان دارد آرزوی دیرینه ایرانی‌ها برای استفاده از بهترین ماشین‌های روز دنیا و نشستن در کابین بنز، بی‌. ام. و، تویوتا و مزدا با قیمت‌های قابل قبول و نه نجومی به واقعیت بپیوندند و آن زمانی است که تغییر رویه کلی در سیاست‌های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران را شاهد باشیم. 

اگر چنین چیزی رخ دهد، در آن صورت به‌جرئت می‌توان گفت آزاد کردن واردات خودروهای خارجی هیچ مشکلی برای صنایعی مثل فولاد ایجاد نخواهد کرد بلکه برعکس یک فرصت تکرار نشدنی برای این صنعت پیش خواهد آمد. 

چرا آزادسازی واردات خودرو تهدید نیست؟

اگر با فرضی که بیان کردیم، دروازه‌های جهان به روی کشور ما باز شود و تجارت و رابطه اقتصادی با دنیا امکانپذیر شود، این وضعیت برای صنعت آهن آلات و سازندگان ورق‌های گالوانیزه و فولادی تهدید محسوب نمی‌شود. دلیل این مسئله این است چند چیز است:

توان عرضه محصول به بازار گسترده جهانی

اگر امکان تجارت با دنیا فراهم شود، ایران وارد بازار رقابت جهانی می‌شود و تولیدکنندگان فولاد و محصولات آهنی که اکنون خود را محصور در بازار داخلی می‌بینند، با یک بازار گسترده‌تر با ظرفیت چند برابری مواجه خواهند شد. 

تصور کنید کارخانه‌ای مثل کارخانه ورق گاوانیزه شهرکرد که اکنون به تولید ورق‌های گالوانیزه می‌پردازد و تأمین‌کننده بزرگی برای خودروسازان داخلی است، بتواند با شرکت‌های بزرگ دنیا کار کند، در این صورت هیچ نگرانی‌ای از بابت خرید محصول نخواهد داشت. از طرف دیگر، با افزایش تقاضا، می‌تواند محصولش را با قیمت جهانی عرضه کند و حتی از سرمایه‌گذاری خارجی برای توسعه خطوط تولید استفاده کند.

رشد کیفیت خودروسازی

مسئله دیگر این است که با آزادسازی واردات خودرو، بسیاری از خودروسازان در رقابت با کارخانه‌های بزرگ دنیا که محصولاتی با کیفیت تولید می‌کنند، یا بالاجبار حذف خواهند شد یا مجبور خواهند بود محصولاتشان را با قیمت‌های رقابتی‌تر عرضه کنند یا کیفیت کالایشان را ارتقا دهند.

اگر خودروسازان به سمت ارتقای کیفیت خودروها بروند (که چاره‌ای جز آن ندارند)، به ورق‌های آهنی با کیفیت و با استانداردهای جهانی نیاز دارند. اینجاست که صنایع فولاد نیز باید پابه‌پای این نیاز پیشرفت کند و اگر بخواهد نیاز خودروسازان را تأمین کند، باید خودش را به‌روز کند. اگر فرض ما درباره شرایط اقتصادی درست باشد، این کارخانه‌ها می‌توانند در شرایط شکوفایی اقتصادی خود را به کارخانه‌هایی با استاندارد روز دنیا تبدیل کنند و همزمان مشتریان بیشتری نیز داشته باشند. پس در این زمینه هم تهدیدی متوجه آن‌ها نخواهد بود.

باز شدن مسیر سرمایه‌گذاری خارجی

نکته‌ای که کمتر به آن توجه می‌شود این است که اگر شرایط به نحوی پیش برود که شرکت‌های خارجی بتوانند به‌راحتی در ایران کار کنند، سرمایه‌گذاری خارجی در ایران افزایش خواهد یافت. هنوز زمان زیادی از آن دوران نگذشته است که خودروسازان خارجی در ایران خط تولید راه انداخته بودند و مشتاق تولید خودرو در ایران بودند اما با ادامه تنش‌ها و پیش‌آمدن مسائل سیاسی  تحریم‌ها، این اشتیاق از بین رفت.

اگر چنین چیزی دوباره تکرار شود و شرکت‌های بزرگ در ایران سرمایه‌گذاری کنند، آنگاه می‌توانیم مطمئن شویم صنایع فولاد نه‌تنها با واردات خودرو، ورشکسته نمی‌شوند بلکه آنقدر مشتری جدید خواهند داشت که برای تأمین سفارشات آن‌ها نیاز به توسعه خط تولید و جذب نیروی کار بیشتر خواهند داشت.

بیم و امیدهای آینده واردات خودرو و بازار آهن 

با توضیحاتی که دادیم، اگر واردات خودرو آزاد شود و همزمان رابطه تجاری و اقتصادی آزاد با دنیا فراهم شود، بازار آهن آلات نیز سود بزرگی از این وضعیت خواهد برد اما اگر مسیر صادرات و واردات یا سرمایه‌گذاری خارجی هموار نشود، امید زیادی به توسعه صنایع نیست. اخبار و شرایط آینده را هیچگاه نمی‌توان به‌دقت پیش‌بینی کرد چون عوامل مؤثر بر وضعیت نهایی همگی قابل پیش‌بینی نیست و از اختیار ما خارج است.

به‌طور کلی اگر سیاستمداران آمریکایی به برجام بازگردند و دوباره بخواهند توافقاتی برای رفع تحریم‌ها در پیش گیرند شاید بتوان به تغییر وضعیت امید داشت و بدون چنین اتفاقی، بعید است تغییر خاصی در مسئله‌ای که گفتیم پیش آید.

اما آنچه می‌توان در این باره گفت این است که امید است بالأخره با بهبود وضعیت سیاست خارجی و رفع تحریم‌ها، بتوان هم مردم ایران را سوار بر خودروهای دلخواهشان دید و هم موفقیت بازار آهن و تولیدکنندگان ورق آهنی را مشاهده کرد.

منبع: آهن پرایس



:: برچسب‌ها: ورق گالوانیزه شهرکرد , قیمت ورق آهن , ورق گالوانیزه ,
:: بازدید از این مطلب : 15
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 5 آبان 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : آهن پرایس

 بازار آهن ایران در هفته‌های اخیر پیرو نوسانات شدید نرخ ارز با افزایش قیمت همراه شده است، این در حالی است که تقاضا در بازار داخلی چندان قوی نیست و افزایش قیمت‌ها بیشتر تحت تاثیر نوسانات ارزی و افزایش تقاضا در بازارهای صادراتی است...

آهن پرایس: گزارش‌ها از وضعیت نوسانات دیروز در بازارهای مالی و کالایی حکایت از تداوم افزایش افسار گسیخته قیمت‌ها دارد. به طوری که قیمت دلار در نزدیکی کانال 67 هزار تومان قرار گرفته و احتمال می‌رود سقف کانال‌های بالاتر را لمس کرده و به 70 هزار تومان نیز برسد؛ این درحالی است که نرخ طلا نیز با تحریک نرخ ارز و پیرو قیمت جهانی آن، کماکان رو به افزایش است.

هر دلار در روزهای مشابه ماه گذشته یعنی در تاریخ دوشنبه 2 مهر 1403 در محدوده کانال 60 هزار تومان معامله شده بود که در مقایسه با دیروز حدود 7 هزار تومان افزایش داشته است.

به دنبال نوسانات افزایشی در بازارها مالی شاهد افزایش قیمت آهن نیز بودیم، به‌طوری که تقریبا کلیه مقاطع فولادی افزایش قیمت داشتند و شاهد از دست رفتن کانال‌ها پایین نرخ آهن و میلگرد هستیم.

قیمت روز میلگرد آجدار در عمده شرکت‌ها افزایش 100 تا 400 تومانی را تجربه کرد و مجددا این بازار با قیمت‌های پیشنهادی زیر ۲۸ هزار تومان خداحافظی کرد. به عنوان مثال میلگرد ۲۸۰۰۰ تومانی میانه طی این دو روز گذشته، اکنون حول و حوش ۲۸۵۰۰ تومان از برخی مبادی فروش پیشنهاد می‌گردد و حول همین تغییرات تقریبا در بازار میلگرد جاری است. نمودار قیمت میلگرد نیشابور در یک ماه گذشته بیانگر روند نوسانات قیمت این محصول با توجه وضعیت بازار داخلی است. قیمت میلگرد 16 نیشابور از ابتدای مهر تاکنون در هر کیلو حدود 2 هزار تومان رشد داشته است.

در بازار تیرآهن اندکی افزایش قیمت مشاهده می‌شود اما این رقم چندان محسوس نیست به این صورت که قیمت هر شاخه تیرآهن بین 10 تا 100 هزار تومان افزایش یافت.

قیمت روز نبشی و انواع ناودانی هم در شماری از مبادی فروش ثبات داشتند اما در برخی از شرکت‌ها با افزایش 100 تا 300 تومانی عرضه شدند.

قیمت روز قوطی و پروفیل هم طی دو روز گذشته افزایشی حول کیلویی ۳۰۰ تا ۵۰۰ تومان تجربه کرده است؛ به طوری که کف قیمت پیشنهادی قوطی و پروفیل تولید شده از ورق ضخامت ۲ میلیمتر مبارکه حول و حوش ۳۷.۵ هزار تومان شنیده می‌شود. نمودار زیر نوسانات ماهانه قیمت پروفیل صدرا با ضخامت 2 میلیمتر است. همانطور که مشهود است در یک ماه گذشته با افزایش تدریجی قیمت این محصول حدود 2 هزار تومان افزایش داشته است.

درحالی قیمت آهن لات رو به افزایش است که تقاضای مؤثری از سوی مصرف‌کننده نیست و تقاضای محدودی هم که مشاهده می‌شود به بازارهای صادراتی و نرخ ارز مربوط می‌شود. به عبارتی دیگر در یک ماه اخیر پس از گشایش‌های مربوط به ارز حاصل از صادرات که با بهبود مقطعی چین همزمان بود، وضعیت صادرکنندگان مقاطع فولادی نیز بهبود پیدا کرده است.

در ادامه می‌توانید این را نیز مطالعه کنید: فرصت خرید آهن؛ قبل از انفجار قیمت ها

عمده‌ترین بازار هدف میلگرد ایران بازار داخلی عراق است؛ اما مقاصد صادرات شمش متعدد است و شمش ایران به نسبت میلگرد آن تقاضای بهتری دارد، در همین راستا براساس گزارش متال اکسپرت قیمت فوب شمش صادراتی ایران به تازگی تا حول ۴۶۵ دلار در هر تن افزیش داشته است. به هر روی پیش‌بینی می‌شود دست کم تا پیش از انتخابات آمریکا این روند افزایشی کماکان تداوم داشته باشد.

نویسنده: سمیرا افشار



:: برچسب‌ها: قیمت هر شاخه تیرآهن , قیمت آهن , قیمت میلگرد نیشابور ,
:: بازدید از این مطلب : 14
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 2 آبان 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : آهن پرایس

 

کاهش چشمگیر تولید مقاطع فولادی در نیمه اول سال 1403، به دلیل قطعی‌های مکرر برق و گاز، زنگ خطر را برای صنعت فولاد ایران به صدا درآورده است. این وضعیت نه تنها به کاهش تولید و صادرات فولاد منجر شده، بلکه بر صنایع وابسته مانند خودروسازی و ساختمان نیز تأثیرات منفی گذاشته و رشد اقتصادی کشور را با تهدید مواجه کرده است...

آهن پرایس: محدودیت و کمبود انرژی یکی از اصلی‌ترین چالش‌های صنعت فولاد کشور در چند سال اخیر است که در نیمه اول سال با قطعی برق و در نیمه دوم سال با قطعی گاز نمود می‌یابد.

آمار منتشر شده از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران از کاهش 3.3 تا 10 درصدی میزان تولید مقاطع فولادی مختلف در نیمه اول سال 1403 حکایت دارد که ناشی از قطعی برق و محدودیت مصرف انرژی در نیمه اول سال به ویژه در ایام تابستان است.

تولید مقاطع طویل فولادی در نیمه اول سال 5 میلیون و 709 هزار تن برآورد شد که در مقایسه با ایام مشابه سال گذشته حدود 10 درصد افت داشته است، این محصولات در سال گذشته 6 میلیون و 359 هزار تن برآورد شد؛ البته محصولات میانی نیز از قاعده مستثنا نبود و از 15 میلیون و 250 هزار تن سال گذشته به 14 میلیون و 380 هزار تن کاهش یافت که معادل 5.7 درصد است.

البته کاهش تولید مقاطع طویل فولادی در حالی است که طبق گزارش‌های منتشر شده، تولید مقاطع تخت فولادی افزایش داشته است، به این صورت که تولید این محصولات به 5 میلیون و 35 هزار تن معادل 5 درصد افزایش یافته است، تولید آهن اسفنجی هم 20 میلیون و 784 هزار تن اعلام شد که بیانگر افزایش 10.2 درصدی میزان تولید این محصول است.

شاید این پرسش پیش بیاید که چگونه در وضعیتی که تولیدکنندگان با کمبود انرژی مواجه هستند، تولید برخی محصولات افزایش داشته است، در پاسخ به این پرسش می‌توان گفت میزان وابستگی کارخانه‌ها به برق، استراتژی مواجهه با بحران و مدیریت تقاضا در بازار عاملی است که به تغییر میزان تولید در کارخانه‌ها منجر شده است.

محدودیت صادرات چالش دیگر بازار فولاد

برخی کارشناسان معتقدند کاهش تولید یکی از صدها چالش صنعت فولاد کشور است و از دیگر مهمترین چالش‌های این صنعت مربوط به صادرات فولاد است. کیوان جعفری طهرانی تحلیلگر ارشد بازار بین‌المللی آهن و فولاد در این زمینه اظهار کرد عدم فروش به موقع محصول یا صادرات آن موجب کاهش نقدینگی بنگاه خواهد شد.

وی همچنین بیان کرد: اصلاح دستورالعمل ارز نیمایی همچنان به تأخیر افتاده و موجب سردرگمی صادرکنندگان شده است. مشکلات ناشی از این امر به افزون بر کاهش تولید به چالش در صادرات نیز منجر شده و جاماندن از بازارهای جهانی و کاهش ظرفیت صادرات را رقم خواهد زد.

بیان این نکته ضروری است که کمبود انرژی و کاهش تولید به افزایش قیمت‌ها و حتی کاهش تولید در صنایع وابسته منجر خواهد البته کاهش تولید و محدودیت صادرات تنها به صنعت فولاد اختصاص ندارد و به طور قطع صنایع وابسته به این صنعت را نیز دچار چالش خواهد کرد. از جمله صنایع بسیار مهم وابسته به صنعت فولاد می‌توان به صنعت خودروسازی و صنعت ساختمان اشاره کرد.

کاهش تولید در این صنایع به افزایش قیمت‌ها، تعطیلی برخی کسب و کارها، رکود ساخت و ساز و از بین رفتن مشاغل زیادی منجر خواهد شد؛ علاوه‌بر این فشار تورمی بیشتری بر اقتصاد کشور تحمیل خواهد شد.

راهکارهای حل بحران انرژی

چالشی که سال‌هاست دامنگیر صنایع مختلف به ویژه صنعت فولاد است، نیازمند استراتژی‌های راهبردی و همکاری سه وزارت‌ نیرو، وزارت صمت و شرکت‌های فولادسازی است. به همین منظور ضروری است فرایندهای تولید بهینه شود، از تجهیزات کم مصرف استفاده کرده و زمان‌بندی تولید مدیریت شود که البته چنین وضعیتی شاید در کوتاه مدت شاید جوابگو باشد. در زمینه صادرات هم تسهیل فرایند صادرات، اصلاح سیاست‌های ارزی به کاهش موانع پیش روی صادرات محصولات فولادی منجر خواهد شد.

در نهایت باید گفت صنعت فولاد ایران در وضعیت حساسی قرار دارد و لازم است برای حل این چالش‌ها اقداماتی فوری صورت بگیرد، البته بهتر است راهکارهایی که برای حل بحران کاهش تولید و محدودیت صادرات در نظر گرفته می‌شود ترکیبی از استراتژی‌های کوتاه مدت و بلندمدت باشد به همین منظور همکاری و مشارکت دولت، بخش خصوصی، دانشگاه‌ها و جامعه راهگشا خواهد بود؛ بدیهی است این امر نه تنها رونق صنعت فولاد که در بلندمدت توسعه اقتصادی کشور را به دنبال خواهد داشت.

نویسنده: سمیرا افشار

 



:: بازدید از این مطلب : 12
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 1 آبان 1403 | نظرات ()